Kaverimaailma

Tikka P96 poikia

Jalkapallon Kaverimaailma

  • D12, D13, C14 ja C15
  • Eli 12–15-vuotiaat tytöt ja pojat

Kaverimaailmassa keskitytään edelleen pelaajien henkilökohtaisten taitojen kehittymiseen. Yksilön kehittyminen urheilijana ja ihmisenä osana joukkuetta on tärkeämpää kuin joukkueena menestyminen. Joukkuetaktiikkaa ja pelisysteemiä ei saa painottaa liikaa.

  • Kaverimaailma on elämäntaitojen opettelun aikaa.
  • Peluuttaminen on edelleen tärkeä asia. On tärkeää, että joukkue on Pelisääntökeskusteluissaan sopinut, miten peliaika jakautuu pelin, turnauksen ja kauden aikana.
  • 3 peliä kahdessa viikossa on maksimimäärä / yksilö, jotta aikaa jää riittävästi harjoittelulle.
  • Kykykouluille ja kilpailullisesti jalkapalloa harrastaville on luotava kehittymistä tukeva kilpailujärjestelmä. On suositeltavaa käyttää 7v7- tai 8v8-pelimuotoa etenkin 12–13-vuotiaille.
  • Kaverisarjat ja FUNBALL-tapahtumat tarjoavat kevyemmän harrastusmuodon niille, jotka koulutyön, toisen harrastuksen, ystävien tai jonkin muun syyn vuoksi eivät halua sitoutua kilpatavoitteisten joukkueiden toimintaan.
  • Pelaamisen rinnalle nostetaan Kaikki Pelaa -koulutustoiminta ja seurojen nuorten ryhmien (Nuorten Foorumi) toiminta, jotka tarjoavat nuorille toimintamahdollisuuksia pelaamisen lisäksi.

Keskivartalon ja yleisen lihaskunnon sekä lihaskoordinaation kehittäminen on tärkeää ennen kasvuspurtin loppumista. Monipuolinen ja määräpainotteinen harjoittelu vahvistaa ja kehittää luustoa, jänteitä ja niveliä. Huomioi murrosiän vamma-alttius ja motoriikan häiriöt! Kehityssykäyksiin vaikuttaa erityisesti rasituksen ja levon suhde sekä ravinto.

Kaverimaailmaikäisten lajissa mukana pysymistä lisää, kun nuorten erilaisiin tarpeisiin pyritään löytämään vastauksia toiminnan järjestämisen kautta. Nuoret on tärkeää ottaa mukaan vaikuttamaan toiminnan määrään ja sisältöön. Lajiin tosissaan panostaville kannattaa tarjota lisäharjoitusmahdollisuuksia omien ohjelmien ja laadukkaasti toteutetun Kykykoulutoiminnan kautta. Kovempia haasteita tarvitsevia yksilöitä kannattaa nostaa vuotta vanhempien mukaan harjoittelemaan ja pelaamaan ainakin ajoittain. Kilpailujärjestelmässä korostuu samantasoisten joukkueiden pelaaminen vastakkain. Käytännössä tarvitaan yli piirirajojen ulottuvaa kilpailutoimintaa ja seurojen kykykoulujen välisiä pelejä.

Myös kansainväliset turnaus- ja pelikokemukset ovat tässä ikävaiheessa kehityksen ja jalkapalloelämysten kannalta hyviä. Kansainvälisen ja kansallisen turnaustoiminnan osalta tulee toimia suunnitelmallisesti ja maltillisesti, sillä niiden rasitus (henkisesti ja taloudellisesti)on suuri.

Lähde ja arvopohja: Palloliiton Nuorisotoimintalinjaan (2008) >>