Seuratoiminta on käynnistynyt

15.5.2020

Hei Tikkalainen!

Poikkeustila maassamme alkaa pikku hiljaa hellittää. Kuluneet kuukaudet on osoittaneet, että harrastustoiminta on monelle lapselle tärkeä ja turvallisuutta tuova asia. Valtioneuvoston 4.5.2020 antamia koronavirusrajoituksia koskevia linjauksia ja ohjeita noudattaen seurat voivat käynnistää omalla vastuullaan joukkueiden pienryhmäharjoittelun max.10 henkilöä 5.5.2020 alkaen. Palloliitto on päivittänyt tarkemmat ohjeistukset rajoitetusta pienryhmäharjoittelusta seuroille ja joukkueille. Nyt julkaistut Palloliiton pienryhmäharjoittelun ohjeistukset lähikontakteja välttäen koskevat 5.-13.5.2020 välistä aikaa. Ohjeistukset päivittyvät ja tarkentuvat kaiken aikaa ja me Tikassa tahdomme noudattaa annettuja ohjeita turvallisuudesta tinkimättä.

Espoon Tikan harrastetoiminta on päätetty käynnistää uudelleen, erityisohjeita noudattaen, torstaista 14.5.2020 alkaen, jolloin kaikki käyttämämme ulkoliikuntapaikat on avattu käyttöön.
Espoon kaupunki avaa omat kenttänsä seuroille 14.5.2020 (Espoonlahden kentät) ja Espoon Jalkapalloilun Tuki Ry (halliyhtiö) on avannut kentät 6.5.2020 (Kaitaan kenttä). Pienryhmäharjoittelu voidaan aloittaa kentän omistajan myöntämillä virallisilla harjoitusvuoroilla, jotka lähetämme Tikan osalta joukkueiden jojoille vielä tänään.
Aluehallintoviraston (AVI) ohjeistus ulkoliikuntapaikkojen käytöstä 14.5.2020 Jälkeen: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset#C-uudet-3

Toiminnan käynnistyksessä on kuitenkin otettava huomioon annetut erityisohjeet, sillä koronavirusepidemia ei ole vielä ohi. Palloliiton, seurojen ja joukkueiden tulee yhteistyössä kantaa edelleen vastuu toimijoiden turvallisuudesta ja epidemian taltuttamisesta. Pienryhmäharjoituksia järjestetään vain sen ikäisille tai tasoisille pelaajille, jotka pystyvät noudattamaan etäisyyssääntöä ja muita terveyden kannalta tärkeitä ohjeita koko tapahtuman ajan. Tämän asian toteuttamisen arvioimiseen ovat parhaimpia itse joukkueet, siksi juniorijoukkueet voivat itse päättää harjoittelun aloittamisesta ja toteuttamisesta ohjeiden mukaan. Pienimmälle ikäluokalle tarkoitetun Tikan futisliikkarin käynnistäminen on kuitenkin päätetty siirtää syyskaudelle.

Nykyinen 10 henkilön kokoontumisrajoitus on laajenemassa enintään 50 henkilöön 1.6.2020 alkaen. Tämä mahdollistaa sen, että urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6.2020 alkaen erityisjärjestelyin, joista tarkemmat viranomaisohjeet tarkentuvat vielä. Palloliiton sarjat alkavat porrastusti kesäkuun alusta, Espoon liiga alkaa 2.6.2020 ja Tikan perinteinen jalkapallokoulu järjestetään tänäkin vuonna kesäkuun ensimmäisellä viikolla, erityisjärjestelyin.

Ohjeet Tikkalaisille pienryhmäharjoitteluun:

 1. Jalkapalloa ei tule harjoitella, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita tai hän kuuluu COVID 19 -viruksen kannalta johonkin riskiryhmään.
 2. Ohjatussa tapahtumassa on maksimissaan 10 osallistujaa, joista vähintään 1 on valmentaja/ohjaaja.
 3. Harjoituksissa pyritään välttämään osioita, joissa pelaajat joutuvat lähikontaktiin. Henkilöiden väliset etäisyydet säilyvät vähintään kahdessa (2) metrissä koko tapahtuman ajan.
 4. Pienryhmäharjoituksia järjestetään vain sen ikäisille tai tasoisille pelaajille, jotka pystyvät noudattamaan etäisyyssääntöä ja muita terveyden kannalta tärkeitä ohjeita koko tapahtuman ajan.
 5. Yhdessä harjoitteleva pienryhmä säilyy samana mahdollisimman pitkään tapahtumasta toiseen (kunnes kokojoukkueharjoittelu sallitaan).
 6. Osallistujat eivät käytä pukuhuone- tai muita sosiaalitiloja, vaan saapuvat kentälle ja poistuvat kentältä suoraan harjoitusvarustuksessa. Lähikontaktien välttäminen harjoituksiin kulkemisessa on myös huomioitava.
 7. Harjoituksiin ei saavuta ennen oman harjoitusvuoron alkua ja eri ryhmien harjoitusvuorojen väliin suositellaan vähintään 5 minuutin siirtymäaikaa. Harjoitusvuoro alkaa viisi minuuttia kenttävuoron alettua, ja päättyy 5 min ennen kenttävuoron päättymistä.
 8. Kaikkien osallistujien tulee pestä kädet ennen ja jälkeen tapahtuman kotona tai on käytettävä omaa desinfiointiainetta.
 9. Harjoituksissa palloja käsitellään lähtökohtaisesti vain jaloin (pääpeliä vältettävä sekä pallon koskettamista paljain käsin).
 10. Harjoituksissa ei käytetä liivejä. Merkkikartioita ja muita valmennuksen apuvälineitä käsittelee vain yksi henkilö.
 11. Mikäli oma juomapullo on mukana, siitä ei saa juoda kukaan muu henkilö.
 12. Sylkemistä kentällä tulee välttää.
 13. Jos joudut yskimään tai aivastamaan, yski / aivasta hihaasi tai paitasi sisään.
 14. Harjoittelua koskevat palaverit pidetään etäyhteydellä.
 15. Ohjeet on käytävä läpi etukäteen koko ryhmän kanssa.

Palloliiton pienryhmäharjoittelun ohjeistus seuroille, joukkueille, valmentajille ja pelaajille (tulostettava versio) >>
https://www.palloliitto.fi/sites/default/files/Palloliitto/pienryhmaharjoittelulinjaukset_200508_net.pdf

Joukkueiden tulee olla huolellisia siinä, että kukaan yksilö ei koe tässä tilanteessa joukkueen, valmennuksen tai pelikavereiden taholta painetta palata harjoituksiin. Valinnan tulee olla yksilön ja perheen tekemä, sillä tilanteet perheissä ovat hyvin erilaisia esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien osalta.

Edelleen tarvitaan Tikkalaista sitkeyttä ohjeiden ja säädösten noudattamisessa. Espoon Tikka noudattaa osaltaan toiminnassaan kaikkia linjauksia, säännöksiä ja suosituksia. Toivomme että joukkueissa keskustelette mahdollisesta harjoitusten aloittamisesta ja niissä noudatettavista tarkoista ohjeista. Huolehditaan vastuullisina Tikkalaisina omasta ja muiden terveydestä!

Futisterveisin,
Espoon Tikan hallitus